Ki veszi az adást, ha E.T. üzen a Földnek?

A Puerto Ricoban felállított, gigantikus méretű Arecibo rádiótávcső, naponta 50 gigabájt adatot gyűjt be a világűrből. Ebben az áradatban, valahol elrejtve, talán egy földön kívüli civilizációtól származó üzenet is található. Egy ilyen hatalmas méretű adathalmaz feldolgozásához azonban a csillagászok számítógépes kapacitása meglehetősen szűkösnek bizonyult, ezért a nagyközönséghez fordultak segítségért.

Már régóta folyik egy kísérletet, amely keretében száz számítógép tulajdonos, a távcsővel összegyűjtött óriási adathalmazból, egy kisméretű, rádiójelekből álló “csomagocskát” kap. A “csomag” mellé egy képernyőkímélőre hasonlító szoftvert is elküldenek. Ha a programot személyi számítógépünkre felinstalláljuk, a gép, az “üresjáratban” töltött időt az adatok elemzésére fordítja. Ha végzett az adatok feldolgozásával, a legközelebbi Internet kapcsolat során automatikusan postázza a végeredményt, és újabb adathalmazt tölt le. A képernyőkímélőnek is használható kliens program letölthető az internetről.

A programban résztvevő száz embert találomra választottuk ki, abból a 100.000-ből, akik a http://www.seti-inst.edu/ címen jelentkeztek – közölte Dan Werthimer, a SETI (Földönkívüli Intelligencia Kutatás) program vezetője, a Berkley-i Kalifornia Egyetem csillagásza.

E mostani kísérlet korántsem az első próbálkozás arra, hogy személyi számítógépeket vonjanak be hatalmas, összetett feladatok megoldásába. Tudósok korábban a prímszámok kutatásában és kódok feltörésében kérték a PC használók segítségét. – De sajnos, nem minden problémát lehet ily módon felosztani számítógépek között – figyelmeztet Werthimer.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.