Nem változik az éves matrica ára

Az utóbbi időkben a heti autópálya matricák is drágulást szenvedtek el, valamint a havi matricák is, azonban az éves matrica megmaradt az eddigi áránál. Ez az ár pedig nem fog változni a következő évben sem, az árak megmaradnak.

Mennyibe is kerül?

Összesen négy díjkategóriát különböztetünk meg, és azokon belül is eltérnek az árak, ugyanis vásárolhatunk éves országos matricát, amely az egész ország területén szabadon használható, valamint vásárolhatunk éves megyei matricát, amely értelemszerűen csak az adott megyében használható az év folyamán.

A D1 kategória az első, amely magába foglalja a motorokat, valamint a legfeljebb hét utast szállító személygépjárműveket, és ezeknek a vontatmányait. Amennyiben ebben a díjkategóriába tartozik járművünk, akkor a megyei éves matrica ára 5 000 fontint, ám ha az egész ország területére kívánjuk megváltani a matricánkat az évre, akkor ezt 42 980 forint fejében tehetjük meg.

A második díjkategória a D2, amelybe a 3,5 tonna össztömegű járművek tartoznak. Ez lehet teherautó, lakóautó, illetve hét személynél több utas szállítására alkalmas gépjármű, amelybe nem tartozik bele az autóbusz. Ebben a díjkategóriában, ha éves megyei matricát szeretnénk vásárolni, akkor ezt 10 000 forintért tehetjük meg, azonban ha éves országos matricát vásárolnánk, akkor az ár nem tér el a D1-es kategóriától, tehát ebben az esetben is 42 980 forintot kell fizetnünk.

Az U kategóriába tartoznak az utánfutók, azonban ez csak és kizárólag akkor díjköteles, amennyiben ezt D2-es, vagy B2-es díjkategóriájú jármű vontatja. Amennyiben tehát mi egy maximum hét utas szállítására alkalmas személygépjárművel rendelkezünk, akkor nem kell az utánfutóért is fizetnünk, mert az benne van a matricánk árában. Az utánfutó éves megyei használatú matricája 5 000 forintért vásárolható meg, míg az éves országos matricáért ebben az esetben is 42 980 forintot kell fizetnünk.

A negyedik kategória a B2, azaz az autóbuszok kategóriája. Bár 2014 folyamán még voltak olyan javaslatok, hogy az autóbuszok kerüljenek ki a matricás rendszerből, és a teherautókhoz hasonlóan kilométer arányosan kelljen fizetniük az úthasználatért, végül a buszok maradtak az autópálya-matricás rendszerben. Az autóbusz tulajdonosoknak az éves megyei matricáért 20 000 forintot kell fizetniük, míg az éves országos matricáért – itt már az előzőekhez képest eltérően – 199 975 forintot.

Megéri? Hát persze! Amennyiben…

Tehát ahogyan azt fentebb is olvashatjuk, a járművek minden kategóriája drágulást szenvedett el a heti matricák, a havi matricák és az éves megyei matricák esetében, azonban az éves matrica a D1M, D1, D2 és U kategóriájában egységesen 42 980 Ft-ba kerül, míg a buszok esetében 199 975 Ft. Amennyiben nekünk D1 kategóriába tartozó járművünk van, akkor a havi matrica 4 780 Ft, az éves megyei 5000 Ft, tehát amennyiben nyolc hónapnál többet utazunk, vagy nyolc megyénél több helyen járunk rendszeresen az országban, mindenképpen pénzt spórolunk meg. Azonban ha D2 díjkategóriába tartozik járművünk, akkor a havi matrica ára 9 560 Ft, míg az éves megyei matrica díja 10 000 Ft, tehát ha négy hónapnál többször használjuk az autópályákat, vagy négy megyénél több országrészen járunk, máris gazdaságosabb az éves matrica.

Az éves megyei matrica és az éves matrica közötti döntést az is elősegíti, hogy a megyei matrica az adott megye határán túl csak az első sorompóig érvényes, így véletlen hibák következtében igen könnyen zsebelhetünk be büntetést. A heti és a havi matrica is magában hordozza azt a veszélyt, hogy figyelmetlenségből megfeledkezünk annak lejárati dátumáról, így könnyedén megérkezhet a bírság. Sokszor azt is nehéz figyelemmel követni, hogy melyik útszakasz fizetős, így is sokszor büntetésbe futhatunk, így ezek a példák is mutatják, hogy nem csak havi és/vagy megyei szintre való bontásban gazdaságosabb az éves matrica, de az esetleges büntetések kiküszöbölésével még több pénzt spórolunk meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.